YEL vakuutus Yrittäjälle – Uhka, mahdollisuus vai välttämätön paha

YEL vakuutus on yrittäjän eläkettä kerryttävä eläkevakuutus, joka vaikuttaa myös yrittäjän sosiaaliturvaan. Ihan pienistä asioista ei ole silloin kysymys, kun yrittäjän työkyky menee tapaturmaisesti osittain tai kokonaan, yritystoiminta ajetaan alas tai kotona toivottu perheenlisäys konkretisoituu.

YEL vakuutus on yrittäjän eläkettä kerryttävä eläkevakuutus, joka vaikuttaa myös yrittäjän sosiaaliturvaan. Ihan pienistä asioista ei ole silloin kysymys, kun yrittäjän työkyky menee tapaturmaisesti osittain tai kokonaan, yritystoiminta ajetaan alas tai kotona toivottu perheenlisäys konkretisoituu.

Kaikkeen yritystoimintaan liittyy riskejä ja niitä tulisi hallita riskiarvioihin perustuen kustannustehokkaasti. Yritystoimintaan liittyvä keskeinen riski on myös yrittäjän, erityisesti yksinyrittäjän oma toimintakyky, hyvinvointi ja terveys, joista tulisi huolehtia ja varautua poikkeustilanteeseen.

Liiketoiminta vaatii pääomaa ja tuloa

Liiketoimintaan liittyvät kiinteät kulut juoksevat myös yrittäjän sairastuessa, hänen loukattuansa itsensä tapaturmaisesti tai uupuessa työkuorman alle. Silloin toipumista auttaa järkevälle tasolle määritelty YEL vakuutus, jonka tason mukaisesti mm. KELA: n maksamat sairauspäivärahat määräytyvät.

YEL tason mukaan määräytyy myös yrittäjän mahdollisesti ottaman vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen taso. Se korvaa työtapaturmien ja ammattitautien lisäksi yrittäjän vapaa-aikana tapahtuvia tapaturmia. Vapaaehtoinen yrittäjän tapaturmavakuutus mahdollistaa korvausten hakemista mm:

  • sairaanhoito ja tutkimuskuluihin
  • sairaanhoidosta aiheutuneisiin matkakuluihin
  • työttömyysajan päivärahaan
  • pysyvästä haitasta aiheutuviin kuluihin
  • tapaturmaeläkettä pysyvästä työttömyydestä

Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta

Työttömyys on uhka myös yrittäjälle, aina se liiketoiminta ei kanna, ei vaikka miten olisi hyvä liikeidea tai palvelu. Ajankohta voi olla väärä, rahat voivat loppua kesken tai toiminta ei vain muuten ota tuulta siipensä alle. Miten siitä eteenpäin?

Yrittäjän on myös mahdollista liittyä Suomen yrittäjien työttömyyskassaan (SYT-Kassa) ja saada sieltä näin turvaa työttömyyden aikaiseen turvaan, joko työttömyyspäivärahalla tai työmarkkinatuella. Kansaneläkelaitos huolehtii perusturvan eli peruspäivärahan ja työmarkkinatuen maksamisesta. Työttömyyskassassa vakuutettuna olevalle työttömyyspäiväraha maksetaan ansiopäivärahana.

Yrittäjäpäiväraha määritellään sen vakuutustason (YEL tai MYEL taso) perusteella, jonka mukaan yrittäjä on vakuuttanut itsensä SYT-kassassa 15 kuukauden ajan ennen työttömyyttä.

YEL vakuutus, hyvä vai huono sijoitus?

Siihen on yhtä monta vastausta ja mielipidettä, kuin on vastaajaa. Jokaisen yrittäjän tulisi tutustua riittävästi YEL vakuutukseen ja siihen liittyvään kokonaisuuteen sekä tehdä siitä omat ratkaisunsa riskiarvionsa perustuen.

Menevätkö rahat hukkaan ja jääkö YEL vakuutuksesta käteen muuta, kuin känsät. Asiaa voisi pohtia myös siten, että onko kodin palovakuutus hyvä ja miten tuottava sijoitus, se kuitenkin löytyy onneksi monesta kodista.

Palovakuutus ei tuota, kuin riskien toteutuessa ja vakuutusehtojen täyttyessä korvauksen maksamiseen, silloin se auttaa vahingosta toipumista ja uuden perustamisessa. Palovakuutus on kuitenkin järkevää riskienhallintaa, se oma asunto on meille monille elämämme suurin investointi. Miksi siis yrittäjän vakuuttaminen olisi huono sijoitus?

YEL-vakuutusmaksut on vähennettävissä henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa sen mukaan, kumpi ne on maksanut. 

Tavoiteltava lopputulos kaikkien kannalta lienee se, että YEL vakuutusta ei tarvitse koskaan käyttää pahimpien riskien toteutuessa ja se kerrytti olemassaolollaan eläketuloa eläkepäivien viettämiseen.  Niin ja onhan siitä aina puheenaiheeksi.

Asiantuntija-apua – Ulkoistettu turvallisuusasiantuntija

Asiantuntija-apua on saatavilla yritystoimintaan liittyvien riskien hallintaan. Varmista itsellesi turvallisuusnäkökulmat asioihin ja projekteihin omalla ulkoistetulla turvallisuusasiantuntijalla –Turvallisuuspäälliköllä. Tiedostamalla riskit, riskeihin voidaan varautua ja pienentää varautumalla niiden toteutumisen todennäköisyyttä sekä vähentää toteutumisen vaikutuksia.

Kaikkea ei tarvitse itse osata tai tietää. Turvallisuus yritystoiminnassa on laaja kokonaisuus, jossa ulkoistetulle asiantuntijapalvelulle on aikansa ja paikkansa. Soita jo tänään 050 5020 993 tai tilaa ilmainen turvallisuuskartoitus

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Timo Iivarinen

Hyödynnä asiantuntija-apua

Soita jo tänään  – Katsotaan, kuinka voin auttaa