Asuntomurto voi osua omalle kohdalle

Varautuminen kannattaa aina, sillä asuntomurtoja vastaan on olemassa yksinkertaisia keinoja.

Asuntomurtoa suunnitteleva välttää kohteita, joihin tunkeutuminen on vaivalloista, vie aikaa ja missä tulee helposti havaituksi. Murtautumista tai muuta vahingontekoa ei voi täysin estää, mutta riskiä voi varautumalla pienentää.

Varautuminen kannattaa aina, sillä asuntomurtoja vastaan on olemassa yksinkertaisia keinoja. Rikollista toimintaa harkitseva valitsee usein helpomman kohteen, jossa kiinnijäämisriski on pienempi.

Varkaita kiinnostavat yleensä pieni ja kallis, käteinen raha, helposti rahaksi muutettava omaisuus, pankkikortit, henkilötodistukset, aseet, lääkkeet jne. Asuntomurtoja tehdään tai valmistellaan jopa keskellä päivää ja ne ovat yhä ammattimaisempia.

Lukitus

Asenna kaikkiin oviin hyväksytyt lukot, turvalukko on hyvä ja tehokas lisä. Turvalukitun oven murtamiseen tarvitaan äänekkäitä työvälineitä ja murtautuminen kestää pidempään – murtautuja lähtee helposti etsimään toista kohdetta.

Pidä ovet lukittuina, huomioi myös ikkunat. Omakotitaloissa toisen kerroksen ikkunat ja ovet ovat myös yksi tapa tunkeutua kotiin, ne myös jäävät helposti lukitsematta.

Takalukittu ovi estää oven avaamisen koukulla tai piikillä

  • älä pidä avaimissa nimi- tai osoitelappua
  • älä säilytä vara-avainta ulko-oven läheisyydessä

Hyödynnä tekniikkaa

Vakuutusyhtiöiden hyväksymä hälytysjärjestelmä on tehokas tapa pitää varkaat loitolla ja sen hälytykset voi ohjata vartiointiliikkeen valvottavaksi.

Vartiointiliike ryhtyy toimenpideohjeistuksen mukaisiin toimiin hälytystiedon saatuaan. Toimenpiteinä voivat olla, hälytyksestä ilmoittaminen asiakkaalle, vartijan paikalle lähettäminen tai joku muu ennalta sovittu toimenpide. Hälytysjärjestelmä on mahdollista perustaa myös langattomana, jolloin kaapelointi jää vähäiseksi.

Kameravalvonta ehkäisee hyvin murtoja ja vahingontekoa kotona sekä kodin pihapiirissä. Kameravalvontajärjestelmän tallenteet auttavat lisäksi selvittämään jo tapahtuneita tapahtumia. Kameravalvontajärjestelmä on mahdollista yhdistää usein myös verkkoon tai suoraan älypuhelimeen. Kamerajärjestelmän tulisi olla laadultaan käyttötarkoitukseen riittävä, asianmukaisesti asennettu ja ohjelmoitu.

Panosta laatuun

Kameratekniikan hinta korreloi suoraan käytettävyyteen – Halpa ja hyvä ovat kaksi eri järjestelmää. Kameravalvontajärjestelmän valinnassa on hyvä muistaa ja pitää mielessä se tosiasia, että jo tapahtuneiden tapahtumien selvittelyssä olevat kuvatalleet tallennetaan harvoin hyvissä keliolosuhteissa ja kirkkaassa päivänvalossa. Tyypillistä on, että valoa on vähän, tapahtumaika syksy tai muu pimeä rikollista toimintaa suosiva vuodenaika ja järjestelmältä vaaditaan edullisinta peruslaitteistoa enemmän suorituskykyä – Hanki sitä ajoissa.

Hälytys- tai kameravalvontajärjestelmä ei yksin tai yhdessä estä rikollista toimintaa tapahtumasta, mutta nostavat kynnystä siihen ryhtymiseen. Kameravalvonnasta tai tilaan asennetusta hälytysjärjestelmästä viestivät tarrat ja merkin ovat myös jo yksin näkyville asennettuina tehokas tapa suojata omaisuutta.

Valaistus

Varkaat sekä rikollista toimintaa harkitsevat haluavat välttää huomiota ja hyvä valaistus on siihen tehokas suoja. Mikäli asut omakoti- tai rivitalossa, valaise piha hyvin. Hyödynnä ajastimella ja liiketunnistimella toimivia valaisimia, helpotat niillä myös omaa pimeällä kulkemista. 

Valokuvaa kotisi, korusi ja arvotavarasi

Asuntomurtoja jopa tehtaillaan ja saman kiinnijääneen ryhmän hallusta saattaa löytyä omaisuutta useasta eri kohteesta.

Mitä tarkemmat tiedot arvotavaroista on, sitä helpommin ne pysyvät mielessä ja sitä helpompi on selvittää, mitkä niistä ovat kadonneet ja mitkä ovat tallella – tiedät mitä etsiä.

Myös poliisin työ helpottuu ja rikosilmoitukseen liitetyt valokuvat arvotavaroista löytävät helpommin omistajansa.

Yleiskuvat asunnosta kannattaa ottaa myös tulipalon varalta.

Vakuutus ja vakuuttaminen

Vakuutus ja vakuuttaminen ovat vahinkoihin varautumista. Vakuutus korvaa aineellisia vahinkoja, henkiset jäljet loukkauksen tai vahingon kokeneisiin ja niiden työstäminen ovat usein vaikeita, haastavia ja aikaa vieviä – niihin ei ole vakuutusta

Kotivakuutus on tärkeä, asuitpa omassa asunnossa tai vuokralla. Kerros- tai rivitalossa asustava selviää hyvin vain irtaimiston vakuuttamisella, mutta omakotitaloasukas tarvitsee irtaimiston lisäksi myös rakennuksen vakuutukset. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa vakuutuksen laajuus ja kattavuus, myös vakuutusehtoihin on syytä tutustua.

Vakuutuksessa tulee huomioida asiat ja kokonaisuudet riittävän laajasti. Arvotavarat tarvitsevat ehkä oman arvotaravavakuutuksen ja myös omakotitalon ympärillä oleva puusto voi aiheuttaa kaatuessaan rakennukselle mittavia vahinkoja. Vakuutuksissa ja niitä sopiessa se halvin hinta ei ole aina paras lähtökohta.

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Timo Iivarinen

Hyödynnä asiantuntija-apua

Soita jo tänään  – Katsotaan, kuinka voin auttaa